Yaz Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yaz denilince ilk aklımıza gelen şeylerden birisi tatil. Dolayısıyla deniz, kum ve güneş üçlüsünün birleşiminden doğan huzur da beraberinde geliyor. Ancak bu sevilen mevsimde saç sağlığı söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken bazı olumsuzlukları unutmamamız gerekiyor. Örneğin nem kaybı ve elektriklenme gibi sorunlar ortaya çıkar. O halde yaz aylarında canlı ve sağlıklı saçlara nasıl kavuşacağınızı adım adım öğrenmenin tam zamanı!
Saç sağlığı konusunda uzmanlaşmış trikologlar güneş ışınlarının cildimiz kadar saç ve saç derimiz için de zararlı olduğunu vurguluyor. “Güneş ışınları saçın kütikül adı verilen dış tabakasında hasara ve bozulmaya neden olur. Bunun sonucunda saç nemini kaybeder, matlaşır ve kırılgan hale gelir. Boyalı saçlarda saç renginde solma meydana gelir. Güneş ışınları da zararlıdır. Saç derisi sağlığı sorunları olan kişilerde, cildin enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatırlar” diye açıklıyorlar. Peki, saçlarımızı güneşten korumak için neler yapabiliriz? İşte trikologlar’ın tavsiyeleri:
- Özellikle güneşin tam tepede olduğu saatlerde şapka veya atkı kullanarak saçlarınızı ve saç derinizi korumanız gerekiyor.
- Saçlarınızı nemli tutmak önemlidir. Bunu sağlamak için saçlarınızı her yıkadığınızda saç kremi ve yoğun maskeler kullanmakta fayda var.
- Güneş kremini vücudunuza sürerken saç uçlarına da koruyucu ve nemlendirici spreyler kullanmak gerekiyor.
- Saçlarınızı direk güneşe maruz bırakmak yerine örerek ya da bağlayarak yapmak etkili bir yöntem.
Malzemelerin Önemi
Doğal yağlar ve içerikler güzellik dünyasının önemli bir parçasıdır ve saç sağlığı söz konusunda da önemli bir yere sahiptirler. Trikologlar, aloe vera, avokado, hindistan cevizi, çemen otu, argan, zeytin, üzüm çekirdeği, jojoba gibi yağları içeren ürünlerin saç üzerinde nemlendirici ve onarıcı etkileri olduğunu belirtiyor. Bu bileşenlerle profesyonel ürünler kullanmak saçın nemli kalmasına yardımcı olur ve hasarı azaltır.
Elektriklenmeyi ve kırılmayı önlemek için nem seviyelerine dikkat eden trikologlar, saçlarımızın %10-15’inin sudan oluştuğunu söylüyorlar. Bu nedenle yaz aylarında kaybedilen nemin geri kazanılması çok önemlidir. Trikologlar ‘a göre saç bakım rutininize kolayca dahil edebileceğiniz bazı ipuçları:
- Saçınızı yıkamaktan çekinmeyin.
- Yaz mevsimi için özel olarak tasarlanmış nemlendirici ve onarıcı şampuanları tercih edin.
- Nemi korumak için saçınızın uçlarına saç kremi kullanın.
- Haftada 1-2 kez nemlendirici ve onarıcı saç maskesi uygulayın.
- Nemsiz saçlar kırılmaya daha yatkındır. Taramayı kolaylaştıran su bazlı, durulanmayan yumuşatıcılar ve spreyler kullanın.
- Saçınız kuru ve kırılgansa, fırça kullanmaktan kaçının ve bunun yerine geniş dişli bir tarak tercih edin.
- Saçınızı tercihen doğal haliyle kurumaya bırakın.
- Isı ve düzleştirme araçlarının kullanımını mümkün olduğunca en aza indirin.
- Saçınız hassas bir durumdayken keratin bazlı düzleştirme prosedürleri gibi kimyasal işlemlerden kaçının.
- Daha ileri düzeyde saç problemleriniz varsa profesyonel yardım alın.
- Her şey başarısız olursa, bir saç kesimi seçmeden önce trikolojik tedavileri deneyin.
Kaliteli Saç Fırçası Seçimi
Kaliteli saç fırçaları ve doğru tarak, saç fırçası seçimi saçınızı tararken, açarken saçınızın zarar görmemesi açısından önemlidir. Tarak ve saç fırçası seçerken saç tipinize uygun olmasına da dikkat etmelisiniz. İnce telli saçlar için yumuşak tabanı olan ve az dişli tarakları kullanmalısınız. Saç derinize yumuşak dokunuş veren fırçalar tahrişe ve acıya sebep olmayacaktır. Kıvırcık saçlar için ise esnek telleri olan bir fırça seçmelisiniz. Uzun saçlar için geniş taraflar saçlarınızı taramanızı kolaylaştıracaktır.
Evde Saç Tedavileri Ne Kadar Etkilidir?
Pek çok kişinin etkili sonuçlar verdiğine inandıkları yağ karışımlarının, sarımsak veya yumurta gibi içerik maddelerinin bilimsel kanıtlardan yoksun olduğu bilinmektedir.
Bir ürünün saç dökülmesi gibi bir saç sorununa etki edebilmesi için saç derisine geçirgen olması gerekir. Yağ içeren ev yapımı bakımların temel sorunu geçirgenliktir. Yağ moleküllerinin deriden geçirgenliği sınırlıdır. Çok uzun süre saçta bırakılmalı ya da geçirgen ve taşıyıcı teknolojilere sahip ürün formülasyonlarına dâhil edilmeli. Yağlı bakımlar saça faydalı yağ asitleri sağlar, bir nebze de olsa nemlendirir, taranmasını kolaylaştırır ve saça parlaklık verir. Ancak saç derisine uygulanması tavsiye edilmez.
Saç Yıkama Sıklığı Nasıl Olmalı?
Saçınızı her gün yıkamamanız konusunda uyarılar almış olabilirsiniz. Ancak saç yıkama sıklığının kişinin saç derisi ve saç yapısına, yağlılığına, yaşına, fiziksel aktivitelerine göre değişiklik gösteriyor. Sık yıkamanın saç derisini kuruttuğuna inanılır ama saç derisine uygun iyi bir şampuan seçilirse ve uzun, işlem görmüş saçlar da saç kremi kullanırsa günlük saç yıkamada bir sakınca yoktur. Ancak, uzun ve işlem görmüş saçları olan veya daha az yağlı, kuru veya normal saç derisi durumu olan kişiler için 2-3 günde bir saç yıkamak yeterli olabilir.
Farklı tüy tiplerine bireysel yaklaşım
Nasıl kuru ve yağlı ciltler için cilt bakım rutinleri farklıysa, aynı şey ince ve kalın saçlı kişiler için de geçerlidir. Şampuan seçerken saç derisinin yağlı ya da kuru olmasına göre seçilmelidir. İnce telli saçlar kolay düzleştiği için daha sık yıkanmalıdır. Saçı ve ürünleri ağırlaştıran 2’si 1 arada şampuanlardan kaçının. Gliserin/silikon içeren yumuşatıcı özelliği var. Bunun yerine hacim veren şampuanları tercih edin. Saçlarınız gür ve kuruysa nemi korumak için nemlendirici bakım şampuanları kullanmayı deneyin.
Saç büyümesini hızlandırmak mümkün mü?
Normal şartlarda saçlar ayda yaklaşık 1-1,5 cm uzar ve yaz döneminde saçlar daha hızlı uzama eğilimindedir. Bu nedenle düğünlerinde uzun saçlara sahip olmak isteyenler saçlarını bir yıl öncesinden uzatmaya başlamalı ve saçlarını planlamalıdır. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki saçların çıkış hızı ve çıkma potansiyeli kişiden kişiye değişir. Ayrıca saç büyümesini etkileyebilecek bazı altta yatan sağlık sorunları da olabiliyor. Tiroid sorunları ve kansızlık gibi durumlar saç büyümesini yavaşlatabilir. Saçlarınızın sağlıklı uzamasını istiyorsanız beslenme, saç derisi sağlığı, kan değerleri ve uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Özellikle demir, ferritin, B12, folat ve D vitamini çok önemlidir. Saç derisine uygulanan saç tedavileri de saç uzaması yavaş olan bireylerde saç çıkış hızını bir miktar artırabilir.
Saç sağlığı ile ilgili yanılgılar sosyal medyanın da etkisiyle saç sağlığı ile ilgili çok sayıda yanılgı bulunmaktadır. Son olarak yaygın olarak inanılan dört efsaneyi birlikte bakalım:
Saçlar yıkanmaktan dolayı daha fazla dökülmez. Saç boyası/şekillendirme ürünleri/şampuanlar/saç kremleri saç dökülmesine neden olmaz.
Saç kan ve oksijen ile beslenir. Bitkisel, sarımsak katkılı veya biotin içeren şampuanlar saç dökülmesini önlemez.
Saç dökülmesinde artış yaşayan kişiler hemen biotin almamalıdır. Öncelikle saç dökülmesinin nedeni belirlenmelidir. Kan değerleri ve sağlık göstergeleri izlenmelidir.
Her saç dökülmesi genetik değildir. Saç dökülmesinin nedeni doğru bir şekilde belirlenirse, genetik olduğu söylenen ancak genetik olmayan çoğu saç dökülmesi vakası, kişiye özel ve etkili yardım yöntemleriyle önlenebilir.
Yorum Yap